Hrvatski generatori za svjetske hidroelektrane

Bez autora
Jun 13 2010

Hidroelektrana Mostarsko blato otvorena sredinom svibnja posljednji je primjer uspješnoga hrvatskog proizvoda konkurentnog na svjetskom tržištu. U projekt izgradnje hidroelektrane Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne uložila je 70 milijuna eura, a partner u projektu bio im je konzorcij Mostar na čelu sa Končar-Inženjeringom za energetiku i transport (KET), te tvrtka Energocontrol iz Zagreba. Vrijednost ugovora između investitora i konzorcija iznosi 25 milijuna eura od čega je Končarov dio oko 19 milijuna eura. Hidroelektrana Mostarsko blato proizvodit će 170 GWh energije što je 10 posto ukupne godišnje proizvodnje Elektroprivrede HZ HB. Isporučili su im opremu za hidroelektranu po sistemu ključ u ruke, koju je proizvelo šest društava iz grupe Končar. Riječ je o dva vertikalna agregata snage 35,3 MVA, dva blok-transformatora snage 35,3 MVA, postrojenjima vlastite potrošnje, upravljanja i zaštite, visokonaponskog rasklopnog postrojenja za vanjsku montažu te ostaloj opremi.

Hrvatski generatori za svjetske hidroelektraneHidroelektrana Mostarsko blato otvorena sredinom svibnja posljednji je primjer uspješnoga hrvatskog proizvoda konkurentnog na svjetskom tržištu.

U projekt izgradnje hidroelektrane Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne uložila je 70 milijuna eura, a partner u projektu bio im je konzorcij Mostar na čelu sa Končar-Inženjeringom za energetiku i transport (KET), te tvrtka Energocontrol iz Zagreba. Kako nam je rekao Stjepan Čerkez, direktor poslovne jedinice Izvori električne energije u KET-u, vrijednost ugovora između investitora i konzorcija iznosi 25 milijuna eura od čega je Končarov dio oko 19 milijuna eura. - Hidroelektrana Mostarsko blato proizvodit će 170 GWh energije što je 10 posto ukupne godišnje proizvodnje Elektroprivrede HZ HB.

- Isporučili smo im opremu za hidroelektranu po sistemu ključ u ruke, koju je proizvelo šest društava iz grupe Končar, rekao je Čerkez. Konstruktorica generatora Petra Jagunić objasnila je kako je riječ o dva vertikalna agregata snage 35,3 MVA, dva blok-transformatora snage 35,3 MVA, postrojenjima vlastite potrošnje, upravljanja i zaštite, visokonaponskog rasklopnog postrojenja za vanjsku montažu te ostaloj opremi.

Ovo je inače druga elektrana koju je Končar opremio u BiH nakon elektrane Peć - Mlini prije nekoliko godina. Na projektu Mostarsko blato Končarovi partneri bili su Litostroj iz Ljubljane i Siemens, a na montaži je sudjelovala i tvrtka Spin iz Posušja. Marko Barbarić, pomoćnik voditelja gradilišta u Mostaru, rekao nam je kako Končar u svim svojim projektima koristi lokalne tvrtke zbog čega su dobro prihvaćeni kao poslodavci.

- Tako smo u BiH ponovno angažirali tvrtku Spin iz Posušja koja se pokazala pouzdanom i kvalitetnom, a odlično surađujemo i s nekoliko lokalnih tvrtki u Indiji - kaže Barbarić.

Končarova postrojenja prepoznata su i na drugim svjetskim tržištima tako da je upravo isporučena kompletna oprema za dvije hidroelektrane u Indiji vrijedna 35 milijuna eura, a KET je prisutan i na tržištima Kostarike, Islanda, Albanije, SAD-a, Kanade, Slovenije, Makedonije, itd..

Kao zanimljivost, ali i malu kritiku Čerkez ističe činjenicu da je BiH u posljednjih šest godina napravila već dvije hidroelektrane, a Hrvatska niti jednu.

- Hidroelektrana Lešće trebala bi biti konačno završena i puštena u pogon u idućih nekoliko mjeseci. Na tom je projektu Končar također na čelu konzorcija, a posao je vrijedan 450 milijuna kuna, kaže Čerkez i dodaje kako su na žalost svi ostali projekti povezani s HEP-om za sada na čekanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik